whatsapp icon

Sähköautot Suomessa: Puhtaampi ja vihreämpi tulevaisuus?

Sähköautojen saapuminen markkinoille on yksi autoteollisuuden jännittävimmistä ja puhutuimmista tapahtumista. Sähköautot tarjoavat puhtaamman ja vihreämmän tulevaisuuden; pienemmillä päästöillä ja tehokkaammalla energiankäytöllä.

parrotz hero

Sähköautot Suomessa: Puhtaampi ja vihreampi tulevaisuus?

Sähköautojen saapuminen markkinoille on yksi autoteollisuuden jännittävimmistä ja puhutuimmista tapahtumista. Sähköautot tarjoavat puhtaamman ja vihreämmän tulevaisuuden; pienemmillä päästöillä ja tehokkaammalla energiankäytöllä. Niistä on tulossa yhä suositumpia, kun kuluttajat ymmärtävät niiden mahdollisuuden käytönaikaisen hiilijalanjäljen pienentämiseen sekä rahan säästämiseen käyttö- ja polttoainekustannuksissa.

Sähköautot ovat olleet olemassa vuosikymmeniä, mutta niistä on tullut vasta äskettäin yleisiä akkutekniikan edistymisen ja parantuneen latausinfrastruktuurin ansiosta. Sähköajoneuvot  käyttävät akkuihin varastoitua sähköä bensiinin tai dieselpolttoaineen sijaan, mikä tekee niistä tehokkaampia ja liikenteessä vähemmän saastuttavia kuin perinteisiä polttomoottoreita käyttävät ajoneuvot. Sähköautot vaativat myös vähemmän huoltoa kuin perinteiset autot, koska niissä on vähemmän liikkuvia osia eivätkä ne tarvitse öljynvaihtoa tai muitakaan säännöllisiä huoltotoimenpiteitä.

Sähköautojen ympäristöhyödyt ovat selvät: ne eivät tuota pakokaasupäästöjä liikenteessä, eli fossiilisten polttoaineiden, kuten bensiinin tai dieselin, polttamisesta ei aiheudu ilmansaasteita. Tämä tekee niistä ihanteellisen valinnan kaupunkeihin, jotka haluavat vähentää savusumutasoa ja parantaa ilmanlaatua. Lisäksi sähköautoja voidaan käyttää uusiutuvilla energialähteillä, kuten aurinko- tai tuulivoimalla, mikä vähentää entisestään niiden ympäristövaikutuksia.

Sähköautot ja niiden plussat

  1. Ympäristöystävällisyys: Sähköautot tuottavat ajon aikana nollapäästöjä, mikä tekee niistä paljon puhtaampia ympäristön kannalta kuin perinteiset polttomoottorikäyttöiset ajoneuvot. Sähköautojen valmistusprosessit tuottavat vielä toistaiseksi enemmän kasvihuonepäästöjä kuin polttomoottorikäyttöisten, mutta ero kapenee vuosi vuodelta teknologian kehittyessä.

  2. Alhaisemmat käyttökustannukset: Sähköautot ovat halvempia käyttää kuin perinteiset polttomoottorikäyttöiset autot, koska sähkö on pääsääntöisesti halvempaa kuin fossiiliset polttoaineet (korkeista sähkön hinnoista huolimatta), ja sähköautot tarvitsevat vähemmän huoltoa.

  3. Hiljainen toiminta: Sähköautot ovat käytännössä äänettömiä, mikä tekee niistä miellyttävämpiä ajaa ja vähemmän häiritseviä naapurustoille ja luonnonvaraiselle eläimistölle. 

  4. Hyvä suorituskyky: Sähköautot pystyvät tuottamaan välitöntä vääntöä, mikä tarkoittaa, että ne kiihtyvät nopeasti ja tasaisesti kaikissa tilanteissa.

  5. Hallituksen kannustimet: Monet hallitukset tarjoavat kannustimia sähköautojen ostamiseen, kuten verohyvityksiä ja alennuksia, mikä voi auttaa vähentämään sähköautoilun kokonaiskustannuksia.Sähköautot ja niiden miinukset

  1. Rajoitettu toimintasäde: Sähköautot ovat yleensä lyhyemmän toimintasäteen omaavia kuin polttomoottorikäyttöiset autot, mikä tarkoittaa, että ne eivät ehkä sovi parhaiten kuluttajille, jotka ajavat usein toimintamatkan ylittäviä ajomatkoja. Aktiivisella lataamisella sekä hankkimalla omiin ajoihin riittävällä toimintamatkalla varustetun sähköauton pärjäisi kuitenkin suurin osa suomalaisista.

  2. Latausinfrastruktuuri: Latausinfrastruktuuri sähköautoille on edelleen kehittyvä ja ei ehkä ole yhtä laajalle levinnyt tai kätevä kuin fossiilisille polttoaineille suunnitellut asemat. Latausverkostot laajenevat kuitenkin jatkuvalla tahdilla, ja latausmahdollisuudet kuluttajan näkökulmasta paranevat kuukausi kuukaudelta.

  3. Pidempi latausaika: Sähköauton lataaminen vie enemmän aikaa kuin bensiiniauton tankkaaminen, mikä voi olla hankalaa joillekin kuljettajille. Sähköautojen pikalatausnopeudet kasvavat kuitenkin huimaa tahtia, ja jo useassa sähköautossa esimerkiksi 80% latausmäärä on mahdollista saavuttaa pikalatauksella 30-60 minuutissa. Teknologia kehittyy jatkuvasti, ja tulevaisuudessa täyteen lataaminen tyhjästä onnistuu varmasti entistä nopeammin.

  4. Alkuperäinen kustannus: Sähköautot voivat olla kalliimpia ostaa kuin polttomoottorikäyttöiset autot, vaikka tämä ero on vähitellen kaventumassa.  Sähköautot ovat autovalmistajien näkökulmasta vielä melko tuore asia ja valmistuskustannukset pienenevät jatkuvasti valmistajien kehittäessä prosessejaan.

  5. Akkujen hävittäminen: Sähköautojen akut sisältävät materiaaleja, jotka voivat olla haitallisia ympäristölle, jos niitä ei hävitetä asianmukaisella tavalla. Autovalmistajilla on omat säännöksensä sekä ohjelmansa akkujen hävittämiseen tai kierrättämiseen asianmukaisesti.Sähköautojen toimintamatkat pakkasella

Sähköauton toimintamatka on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka on otettava huomioon kun harkitsee sähköauton hankintaa. Sähköauton toimintasäde, joka tunnetaan myös "kantamana", on suurin matka, jonka sähköauto voi kulkea yhdellä latauksella. Tämä vaihteluväli riippuu useista tekijöistä, kuten käytetyn akun tyypistä ja koosta, ajo-olosuhteista ja jopa ajotavasta.

Kun sähköautot yleistyvät, monet ihmiset ihmettelivät, kuinka ne pärjäävät kylmemmässä ilmastossa. Loppujen lopuksi useimpien sähköautojen toimintasäde on rajallinen ja kylmät lämpötilat voivat vähentää ajoneuvon käytettävissä olevaa tehoa ja toimintamatkaa. 

Arvioiden mukaan sähköautojen toimintamatkat lyhenevät pakkasen määrästä sekä merkistä ja mallista riippuen arvioiden mukaan 10-30% välillä ja joissain tapauksissa vielä enemmän. Useissa sähköautoissa on akuston esilämmityksen mahdollistava toiminto, jota aktiivisesti käyttämällä pystyy minimoimaan sääolosuhteista johtuvaa toimintamatkan pienentymistä. Esilämmityksen ajastaminen valmistelee myös auton ohjaamon sinulle sopivaan lämpötilaan suurimissa osissa sähköautoista ja lämmitetty akusto myös ottaa latausvirtaa vastaan kylmää akkua tehokkaammin.

Sähköautoilun suosio

Sähköautoilu kasvattaa suosiotaan Suomessa tasaista tahtia, mikä kertoo siitä, että yhä useampi suomalainen valitsee ainakin yhdeksi kotitalouden ajoneuvoksi sähköauton ja pärjää sillä arjessa. Kasvavat latausnopeudet ja akustot sekä laajentuneet latausverkostot mahdollistavat sähköautoilun huonojen puolien minimoimisen tai jopa poistamisen kokonaan.

Päivittäinen latausmahdollisuus joko kotona tai työpaikalla mahdollistaa fossiilisia polttoaineita käyttäviä ajoneuvoja pienemmät matkustuskustannukset ja myös polttomoottorilla varustettuja autoja pienemmät huoltokustannukset houkuttelevat suomalaisia sähköautoilun pariin.

Sähköautoilun hiljaisuus, välittömästi saatavilla oleva vääntö, toimintamatkat sekä ekologinen näkökulma jakavat autoilijoiden mielipiteitä sähköautoilun suhteen varmasti vielä pitkään, eikä oikeaa tai väärää vastausta ole sähköautoiluun liittyvissä kysymyksissä. Sähköautoilun puolesta- sekä vastaanpuhujia löytyy varmasti niin pitkään kun markkinoilla on erilaisilla käyttövoimilla varustettuja vaihtoehtoja. Suurin osa Parrotzilla myytävistä autoista ovat jo sähköistettyjä hybridiversioita, mutta sähköautoilla on vielä matkaa myyntitilastojen ykköspaikaan.

Mikäli sinulla on haaveena sähköauto tai haluat vielä pysytellä tutussa ja turvallisessa bensiini- tai dieselkäyttövoimaisessa autossa hybridinä tai ilman, kurkkaa Parrotzin valikoimista sinulle sopiva yksilö ja ota yhteyttä myyntitiimiimme numerossa
+358 93 152 4140 

 

Parrotz-Tiimit palvelevat sinua Järvenpään Showroomilla osoitteessa Satukukanpolku 5D, 04430 Järvenpää sekä Lempäälän Showroomilla osoitteessa Areenakatu 7, 37570 Lempäälä.

 

parrotz instagram
parrotz phone number

@parrotzsuomi

Ole osa Parrotz-tyyliä, tykkää ja seuraa meitä!

Tilaa Uutiskirje

Tilaa uutiskirje ja saat päivityksiä Suomen tyylikkäimmistä autoista