whatsapp icon

Kesärenkaiden urasyvyys

Kesärenkaiden urasyvyys ja sen tarkistaminen on monella autoilijalla taas pian ajankohtaista kevään tehdessä tuloaan. Suomen tieliikennelaki velvoittaa autoilijat käyttämään talvirenkaita 1.11.-31.3. välisenä aikana sään tai kelin niin edellyttäessä.

parrotz hero

Kesärenkaiden urasyvyys

Kesärenkaiden urasyvyys ja sen tarkistaminen on monella autoilijalla taas pian ajankohtaista kevään tehdessä tuloaan. Suomen tieliikennelaki velvoittaa autoilijat käyttämään talvirenkaita 1.11.-31.3. välisenä aikana sään tai kelin niin edellyttäessä. Kesärenkaita saa vuonna 2022 tulleen uuden tieliikennelain mukaan käyttää myös 1.11.-31.3. välisenä aikana mikäli olosuhteet niin sallivat.

Kesärenkaiden urasyvyys tulee Suomen lain mukaan olla renkaiden pääurien kohdalla vähintään 1,6 millimetriä. Renkaiden kulumisesta kertoo niin sanottu kulumisvaroitin, jonka voi paikantaa etsimällä renkaasta TWI-merkinnän. TWI-merkintä kertoo missä kohdassa kulutuspinnan ura sijaitsee renkaassa.

Kesärenkaiden urasyvyys tulisi kuitenkin olla suositusten mukaan turvallisuuden takaamiseksi kesärenkaissa vähintään 4 millimetriä. Erityisesti vaarallisen vesiliirron välttämiseksi, tulisi tämä suositeltu vähintään 4 millimetrin kulutuspinta löytyä autosi kesärenkaista. 

Kesärenkaiden urasyvyys ja käyttöikä

Kun kesärenkaiden urasyvyys on tarkistettu ja todettu tarpeeksi hyväksi, olisi hyvä tarkistaa myös kesärenkaiden valmistusvuosi. Renkaan valmistusajankohdan saat selvitettyä renkaan kyljestä löytyvästä DOT-merkinnästä. Nelinumeroisessa tunnuksessa kaksi ensimmäistä numeroa tarkoittavat valmistusviikkoa ja kaksi jälkimmäistä numeroa valmistusvuotta. Esimerkiksi merkintä 3021 kertoo, että rengas on valmistettu viikolla 30 vuonna 2021.

Renkaiden kumiseos kovettuu ajan myötä ja käytössä. Renkaiden absoluuttista käyttöikää on vaikea määritellä, sillä käyttäjäkohtaiset olosuhteet vaikuttavat paljon renkaan kestävyyteen. Yli 10 vuotta vanhat renkaat ovat todennäköisesti turvallisimmat ominaisuutensa jo menettäneet ja yleisesti renkaiden käyttöiän ei kannattaisi antaa ylittää 6 vuotta. Käyttämättömät kesärenkaat säilyttävät turvalliset ominaisuutensa oikein säilöttynä jopa viiden vuoden ajan.

Kesärenkaiden urasyvyys ja kuluminen

Renkaiden kulumiseen vaikuttavat monet eri asiat. Kesärenkaiden urasyvyys saattaa pienentyä tavallista nopeammin esimerkiksi väärin säädettyjen ohjauskulmien seurauksena. Väärin säädetyt ohjauskulmat vaikuttavat negatiivisesti myös auton ajettavuuteen sekä yleiseen turvallisuuteen ääritilanteissa. 

Myös liian korkeat tai matalat rengaspaineet voivat syödä kesärenkaiden kulutuspinnan tavallista nopeammin. Eri kokoisille renkaille suositellut rengaspaineet löytyvät automerkistä riippuen esimerkiksi kuljettajan oven ovenpielestä. Lisääntyneen kulumisen ohella väärät rengaspaineet voivat vaikuttaa haitallisesti myös auton polttoaineenkulutukseen. 

Kuten ihmisilläkin, myös renkaiden kohdalla altistuminen liialliselle UV-säteilylle heikentää renkaan rakennetta. Renkaiden säilytyksessä tulisi ottaa huomioon, että renkaita ei säilytetä liian kuumassa tai liian kylmässä, esimerkisi ulkona sääolosuhteiden armoilla.

Kesärenkaiden urasyvyyden tarkistaminen

Kesärenkaiden urasyvyys olisi hyvä tarkistaa asianmukaisilla välineillä, mutta myös kahden euron kolikolla voit saada suuntaa antavan arvion kesärenkaidesi urasyvyydestä esimerkiksi tien päällä. Kahden euron kolikoista löytyvä hopeinen reunus on noin 4 millimetrin levyinen. Aseta kolikko renkaan pääuraan ja mikäli hopeinen reunus peittyy, on autosi renkaassa vielä turvallinen määrä urasyvyyttä. Mikäli rengas peittää vain puolet reunuksesta, olisi ehdottomasti aika harkita kesärenkaiden uusimista.

Kaipaatko muita autoiluun liittyviä uutisia ja vinkkejä? Parrotz-Blogista löydät tietoa esimerkiksi autosi hinta-arvion muodostumiseen, sinulle sopivan käyttövoiman valintaan tai tarkempia tietoja siitä miten auton lisävarusteet, kuten adaptiivinen vakionopeudensäädin oikein toimivat.

Parrotzin valikoimista löydät laajan kattauksen Suomen tyylikkäimpiä vaihtoautoja. Siirry selaamaan laadukasta valikoimaa tai ota yhteyttä myyntitiimiimme numerossa +358 93 152 4140 ja asiantuntijamme auttavat sinua mielellään kaikissa auton hankkimiseen liittyvissä kysymyksissä.

Parrotz-Tiimit palvelevat sinua Järvenpään Showroomilla osoitteessa Satukukanpolku 5D, 04430 Järvenpää sekä Lempäälän Showroomilla osoitteessa Areenakatu 7, 37570 Lempäälä.

parrotz instagram
parrotz phone number

@parrotzsuomi

Ole osa Parrotz-tyyliä, tykkää ja seuraa meitä!

Tilaa Uutiskirje

Tilaa uutiskirje ja saat päivityksiä Suomen tyylikkäimmistä autoista