whatsapp icon

Autojen ajoavustinjärjestelmät: Turvallisuutta vai turhakkeita?

Viime vuosina autojen ajoavustinjärjestelmät ovat yleistyneet moderneissa ajoneuvoissa kiihtyvällä tahdilla. Nämä järjestelmät on suunniteltu lisäämään turvallisuutta autoilijoille tarjoamalla erilaisia automaattisia tukitoimintoja.

parrotz hero

Autojen ajoavustinjärjestelmät:

Viime vuosina autojen ajoavustinjärjestelmät ovat yleistyneet moderneissa ajoneuvoissa kiihtyvällä tahdilla. Nämä järjestelmät on suunniteltu lisäämään turvallisuutta autoilijoille tarjoamalla erilaisia automaattisia tukitoimintoja. Kaistavahti, kuolleen kulman varoitin ja nopeusrajoitus-tunnistin ovat adaptiivisen vakionopeudensäätimen ohella kolme yleisintä ajoavustinjärjestelmää nykyaikaisissa ajoneuvoissa. 

Kuolleen kulman varoitin

Kuolleen kulman varoitin, joka tunnetaan myös nimellä katveavustin sekä kaistanvaihtoavustin on ajoavustinjärjestelmä, joka toimii anturien ja kameroiden avulla, jotka valvovat auton ympäristöä. Järjestelmä ilmoittaa esimerkiksi sivupeilissä tai mittaristossa olevan merkkivalon avulla, mikäli kuljetettavan ajoneuvon kuolleessa kulmassa on toinen ajoneuvo. Kun kuljettaja esimerkiksi aktivoi vilkun ilmaistakseen halunsa vaihtaa kaistaa, järjestelmä tarkistaa viereisen kaistan ja ilmoittaa kuljettajalle, onko kaistan vaihtaminen turvallista. 

Jotkut kuolleen kulman varoittimet sisältävät myös edistyksellisempiä ominaisuuksia, kuten automaattisen ohjauksen, joka auttaa ohjaamaan auton toiselle kaistalle automaattisesti, esimerkiksi auton sivuvilkun aktivoimalla. Kuljettaja on kuitenkin aina vastuussa lopullisen päätöksen tekemisestä ja kaistanvaihdon suorittamisesta.

Kuolleen kulman varoitin on suunniteltu parantamaan turvallisuutta tiellä tarjoamalla kuljettajalle lisätietoja ympäristöstä. Se voi auttaa estämään onnettomuuksia, jotka johtuvat kuljettajan virheestä tai väärästä arvioinnista, ja tehdä ajokokemuksesta mukavampaa ja stressittömämpää kuljettajalle.

Kaistavahti

Kaistavahti, joka tunnetaan myös nimellä kaistallapitoavustin on toinen kuljettajan ajoavustusjärjestelmä, joka auttaa kuljettajia pysymään omalla kaistallaan. Tämä järjestelmä käyttää kuolleen kulman varoittimen tapaan kameroita ja antureita seuraamaan ajoneuvon sijaintia tiellä. Jos ajoneuvo alkaa ajautumaan kaistan rajan yli, järjestelmä antaa kuljettajalle varoituksen. Varoitus annetaan yleensä visuaalisella varoituksella mittaristossa tai kevyellä ohjauspyörän täristyksellä tai värinällä herättääkseen kuljettajan huomion.

Edistyksellisimmät kaistavahdit voivat myös automaattisesti ohjata ajoneuvoa ja tehdä 
korjaavia toimenpiteitä, kuten ohjausliikkeiden soveltamista, jotta ajoneuvo pysyy omalla kaistallaan. Halutut kaistavahdin ominaisuudet on useissa autoissa mahdollista valita omien mieltymysten mukaan ja esimerkiksi automaattinen ohjaus on mahdollista poistaa käytöstä, jättäen jäljelle vain esimerkiksi visuaaliset varoitukset tai ohjauspyörän värinän.

Kaistavahti on parhaimmillaan liikenneturvallisuutta lisäävä ajoavustusjärjestelmä, joka joidenkin tutkimusten mukaan voisi estää jopa joka neljännen tieltä suistumisesta johtuvan kuolonkolarin.

Nopeusrajoitus-tunnistin

Nopeusrajoitus-tunnistin, joka tunnetaan myös nimellä liikennemerkkiavustin on kolmas yleisimmistä ajoavustinjärjestelmistä. Liikennemerkkiavustin nimensä mukaisesti tunnistaa voimassa olevan nopeusrajoituksen liikennemerkeistä automaattisesti kameran ja kuvantunnistusohjelmiston avulla. Kun liikennemerkki havaitaan, järjestelmä vertaa sitä tunnettuihin merkkeihin ja niiden merkityksiin.


Nopeusrajoitus-tunnistin on yleisin adaptiivisen vakionopeudensäätimen yhteydessä, sillä järjestelmät sopivat yhteen ja tukevat toisiaan erinomaisesti. Adaptiivinen vakionopeudensäädin voi nopeusrajoitus-tunnistimen avulla automaattisesti säätää ajonopeuden oikeaksi tiellä vallitsevien nopeusrajoitusten mukaisesti. Nopeusrajoitus-tunnistin voi lisäksi antaa visuaalisia varoituksia tai äänimerkkejä, jos kuljettaja ylittää nopeusrajoituksen tai rikkoo muita liikennesääntöjä. Joissakin edistyneissä järjestelmissä voidaan lukea jopa väliaikaisia liikennemerkkejä, kuten niitä, joita käytetään esimerkiksi rakennustyömailla.

Ajoavustinjärjestelmät tuovat turvallisuutta liikenteeseen

Yhteenvetona voidaan todeta, että kuljettajaa avustavat ajoavustinjärjestelmät, kuten kuolleen kulman varoitin, kaistavahti ja nopeusrajoitus-tunnistin, tarjoavat arvokasta tukea kuljettajille liikenteessä. Nämä järjestelmät voivat auttaa estämään onnettomuuksia, vähentämään stressiä ja parantamaan yleistä ajomukavuutta sekä polttoainetehokkuutta. Kun nämä järjestelmät kehittyvät ja kehittyvät yhä enemmän, voimme odottaa näkevämme kuljettajille vielä suurempia etuja tulevina vuosina.

 

Mikäli sinulla on etsinnässä auto kattavilla ajoavustinjärjestelmillä tai vain muutamalla tarvitsemallasi, kurkkaa Parrotzin valikoimista sinulle sopiva yksilö ja ota yhteyttä myyntitiimiimme numerossa
+358 93 152 4140 

 

Parrotz-Tiimit palvelevat sinua Järvenpään Showroomilla osoitteessa Satukukanpolku 5D, 04430 Järvenpää sekä Lempäälän Showroomilla osoitteessa Areenakatu 7, 37570 Lempäälä.

parrotz instagram
parrotz phone number

@parrotzsuomi

Ole osa Parrotz-tyyliä, tykkää ja seuraa meitä!

Tilaa Uutiskirje

Tilaa uutiskirje ja saat päivityksiä Suomen tyylikkäimmistä autoista